Bijna vijf procent van de ondernemers was te laat met zijn btw-aangifte voor het tweede kwartaal dit jaar. Ze krijgen dezer dagen een naheffingsaanslag en waarschijnlijk ook een boete in de bus. 

Zit je net voor je caravan in Frankrijk en besef je plotseling dat je het vergeten bent: de btw-aangifte over het tweede kwartaal.

Heb je de btw-aangifte niet gedaan of wel aangifte gedaan maar verzuimd  voor 31 juli te betalen, dan kun je in veel gevallen rekenen op een boete, zo laat de Belastingdienst ook dit kwartaal niet na te benadrukken. Onder die boete kom je, mits de fiscus geen fout heeft gemaakt, niet uit. Maar hoe kun je nu het beste handelen?

Geen aangifte gedaan

Heb je nog helemaal geen aangifte gedaan, dan komt de Belastingdienst met een schatting van het bedrag dat je als ondernemer moet betalen. Je kunt die schatting natuurlijk betalen, maar het is volgens de fiscus handiger om snel even zelf je aangifte alsnog te berekenen en dat bedrag te betalen, zeker als het bedrag dat jij berekent wat lager uitvalt.

Heb je echt geen tijd, dan is het een optie om de schatting te betalen en later te corrigeren. Daar heb je vijf jaar de tijd voor. De boete dien je in elk geval  te betalen en vóór de uiterste betaaldatum.

Wel aangifte gedaan, maar niet betaald

Heb je de btw-aangifte wel gedaan, maar nog niet betaald? Dan krijg je een naheffing en een boete in de bus. Die kun je het beste gewoon betalen. Lukt dat niet, dan kun je om uitstel van betaling vragen. Dat kan soms telefonisch, maar alleen bij een bedrag kleiner dan 20 duizend  euro, en alleen als je niet bekend staat als wanbetaler of al eerder uitstel hebt gevraagd. Bovendien krijgt je dan hooguit vier maanden uitstel.

In alle andere gevallen kun je schriftelijk uitstel vragen  vragen via dit formulier. Het heeft overigens alleen maar zin als je bereid en/of in staat bent een garantie af te geven. En dan gaat het niet om een belofte, maar om pandrecht op je huis of een bankgarantie.

Wel betaald en toch een naheffing

Heb je netjes je btw-aangifte gedaan, betaald en toch een blauwe dreigbrief in de bus gekregen? Dan zijn er twee mogelijkheden.

Of je hebt betaald, maar net iets te laat. Je moet dan de opgelegde boete wel betalen, maar de aanslag niet. Dat bedrag heb je immers al overgemaakt.

Ligt de fout duidelijk bij de fiscus, dan raadt die aan te wachten. Ze gaan de fout herstellen. Voor de zekerheid is het misschien toch verstandig om even te bellen. Blijft de Belastingdienst bij de naheffing en de boete, terwijl jij toch echt alles op tijd en netjes hebt ingeleverd, teken dan binnen zes weken bezwaar  aan tegen de boete en/of de naheffing.

Verplichten tot maandaangifte

Het kan voorkomen dat de Belastingdienst, nadat je één of twee keer te laat bent geweest, eist dat je de btw-aangifte maandelijks doet. Is dat het geval, dan gelden alle bovenstaande zaken ook, alleen moet je dan maandelijks aangifte doen en afdragen over de voorafgaande maand.

Lees ook

Belastingtip: betaal als zzp'er minder belasting met de kleine-ondernemersregeling

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl